PENGUMUMAN

Dukacita dimaklumkan bahawa En Radzi tidak lagi merupakan ahli syarikat TrueAqua Enterprise. Beliau telah menguruskan perniagaan sendiri dengan membuka sebuah kolam pancing udang galah di Puchong. Segala urusan dengan syarikat TrueAqua kini diambilalih oleh En A. Fadzil Zainun (019-2280772). Harap maklum.

TrueAqua Enterprise

Selamat datang ke laman blog kami. TrueAqua terdiri dari 3 rakan kongsi yang mempunyai minat yang mendalam terhadap penternakan udang galah. Kami telah beroperasi sejak akhir 2005, bermula dengan 3 kolam udang dan kini mempunyai 17 kolam udang.

Antara servis yang kami sediakan ialah:
1) Menjual udang galah hidup
2) Membeli udang galah hidup
3) Kursus Ternakan (Teori dan Praktikal)
4) Khidmat Nasihat
5) Hatchery

Kami beroperasi sepenuh masa di kolam kami yang terletak di Kg Ulu Bendul, Kuala Pilah, Negeri Sembilan

Kursus Penternakan 30 July 2011

Kursus Penternakan 30 July 2011

Kursus Penternakan Udang Galah

TrueAqua adalah satu-satunya syarikat yang mengadakan kursus penternakan udang galah secara aktif (2 minggu sekali) di samping menternak udang galah dengan jayanya.

Kursus kami amat intensif meliputi dari A ke Z dan yang paling unik ialah ia diadakan di kolam ternakan kami sendiri. Ini amat penting untuk memastikan kesemua peserta samada berpengalaman ataupun masih mentah betul-betul faham dengan topik yang diajar.

Antara topik kursus ialah kualiti air, sistem kolam yang betul, pemakanan dan cash flow. Kami juga pernah menjemput pihak Jabatan Perikanan untuk memberi sepatah dua kata tentang penternakan ini.

Jika berminat, sila email kami nama penuh, no IC dan membuat pembayaran ke Maybank 162021303684 (A. Fadzil Zainun)

TrueAqua Collection

TrueAqua Harvest Collection

TrueAqua Interview With Astro Awani in UWartawan

Aerotube Application : Stocking Pond

Aerotube Application : Live Delivery of Freshwater Prawn

Sunday, November 30, 2008

Cara-cara melepaskan benih

Jumaat lepas 28 Nov 08, kami telah melepaskan benih baru sebanyak 150,000 ekor ke dalam 2 kolam kami. Jadi di sini kami ingin menerangkan serba sedikit cara2 melepaskan benih udang galah. Benih akan datang di dalam bungkusan plastik berisi oksigen dan kuantiti tidak kurang 1000 ekor seplastik. Apabila sampai, keadaan benih akan diperiksa supaya ia aktif dan agresif.
Kemudian beg2 plastik tadi akan diletakkan ke dalam kolam tanpa dibuka untuk penyesuaian suhu lebih kurang 15 - 20 minit.Selepas itu, buka beg2 plastik tersebut dan masukkan air kolam sedikit demi sedikit untuk penyesuaian pH kolam dan lihat keadaan benih samada aktif atau tidak. Pelepasan benih adalah lebih bagus jika adanya tempat untuk mereka berpaut dan berteduh seperti daun kelapa. Satu lagi, jika dilepaskan di tempat air masuk adalah bagus kerana disitu banyak oksigen. Benih dilarang dilepaskan pada waktu panas terik untuk mengelakkan dari stress dan mati. Proses ini memakan masa tetapi ia penting untuk memastikan semua benih selamat.


No comments: